Відбувся круглий стіл «Місцеві податки та збори: проблеми теорії та практики»

30 березня 2018 року на базі кафедри публічного права юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбувся анонсований круглий стіл «Місцеві податки та збори: проблеми теорії та практики».

Розпочали роботу заходу із вітальними словами Руслана Олександрівна Гаврилюк, завідувач кафедри публічного права юридичного факультету, доктор юридичних наук, доцент, та Тетяна Миколаївна Брезіна, голова Чернівецького окружного адміністративного суду, котрі надалі здійснювали модерацію на круглому столі.

Перший доповідач Наталія Василівна Чернівчан, заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області, розкрила ряд теоретико-правових положень стосовно місцевого оподаткування, довела до відома учасників статистичні дані щодо сплати окремих місцевих податків та зборів до бюджетів у Чернівецькій області за 2015-2017 роки, роз’яснила тенденції та проблеми, які постають у практичній діяльності органів фіскальної служби в процесі адміністрування місцевих податків та зборів.

До дискусії, котра відбувалася у ході доповіді Наталії Василівни Чернівчан, долучалися представники органів місцевого самоврядування, котрі вказали на суттєві труднощі щодо справляння ряду місцевих податків на практиці. Як зауважив Ярослав Васильович Цуркан, начальник відділу з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи виконавчого апарату Чернівецької обласної ради, однією із ключових проблем реалізації на місцях податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, є те, що він у багатьох випадках не відповідає принципу економічності оподаткування, оскільки обсяг надходжень від сплати такого податку до бюджету у невеликих містах та селах значно нижчий від витрат на його адміністрування. Погодилися із ним Андрій Васильович Стасюк, Валявський сільський голова, та Борис Васильович Нечай, Лашківський сільський голова, котрі із власного практичного досвіду зазначили, що податок на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, а також туристичний збір в умовах невеликих населених пунктів не сприяють значному збільшенню надходжень до місцевих бюджетів, а також не покривають витрат на процедури із їх нарахування та внесення у місцеві бюджети.

Наступний доповідач Олег Валерійович Анісімов, суддя-спікер Чернівецького окружного адміністративного суду, звернув увагу присутніх на проблему порушень принципів верховенства права та законності при процедурах розрахунку та погашення податкового боргу із місцевих податків органами фіскальної служби. Він зауважив, що дотримання передбачених Податковим кодексом України правил оподаткування місцевими податками є запорукою розвитку та процвітанні всієї держави, а нехтування ними – чинником, котрий зсередини знищує Україну.

У ході чергової дискусії Оксана Іванівна Швець, заступник начальника управління – начальник відділу супроводження судових спорів юридичного управління Головного управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області, звернула увагу на особливості проваджень у судах з приводу погашення податкових боргу. Вона вказала також на недоліки існуючого механізму участі фіскальних органів у судових справах із платниками місцевих податків та на можливі шляхи покращення показників надходження ряду місцевих податків до бюджетів.

Настуні спікери Дмитро Євгенович Прокопець, радник з питань фінансів Чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування, та Тарас Ігорович Прокоп, радник з питань децентралізації Чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування, звернули увагу на те, що бюджетна децентралізація вкупі із адміністративною децентралізацією подарувала нові можливості для місцевого самоврядування в напрямку реалізації потенціалу кожної новоствореної об’єднаної територіальної громади, але водночас вони додали органам самоврядування і більше відповідальності за долю громади.

Доповідь Григорія Степановича Ванзуряка, голови Глибоцької селищної об’єднаної територіальної громади, стосувалась суттєвих переваг у податково-бюджетній сфері, котрі здобувають окремі громади після їхнього об’єднання у об’єднану територіальну громаду. Він також поділився власним досвідом покращення ефективності місцевого оподаткування у своїй громаді. Зокрема, Григорій Степанович визнав, що найбільшим стимулом у розвитку громади має бути залучення інвесторів та підтримка підприємців, котрі забезпечують основну масу надходження місцевих податків.

У ході круглого столу активну участь у дискусіях брали присутні викладачі різних кафедр юридичного факультету, аспіранти та студенти. Усі вони збагатилися знаннями про стан місцевого оподаткування у області, а також про найпоширеніші судові спори з приводу місцевих податків та зборів. Цінними були дискусії, в ході котрих їх учасники поділилися актуальними практичними проблемами у реалізації законодавчих положень про місцеві податки та збори, з якими стикаються місцеві ради.

Організаторами круглого столу виступили Руслана Олександрівна Гаврилюк, завідувач кафедри публічного права юридичного факультету, доктор юридичних наук, доцент, Тетяна Миколаївна Брезіна, голова Чернівецького окружного адміністративного суду, Людмила Василівна Вакарюк, кандидат юридичних наук, доцент кафедри публічного права юридичного факультету, та Андрій Мирославович Худик, депутат Кіцманської районної ради, Голова ГО «Муніципальна правові ініціативи», асистент кафедри публічного права юридичного факультету.