Студенти юридичного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича вже вдруге взяли участь у найпрестижніших міжнародних змаганнях серед студентів-правників

 

Людмила Редутова, Богдана Іванюк (4 курс), Каріна Паскар (3 курс), Анна Миронюк (2 курс) та Костянтин Трубчанінов (1 курс) успішно представили факультет на національних відбіркових раундах змагань з міжнародного права імені Філіпа Джессапа (Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition).

«Джессап» – найстаріший (з 1960 року), найбільший (понад 700 команд зі 100 країн світу у 2018 році) та найпрестижніший мут корт у світі. Це «Олімпійські ігри» для правників. Також це найскладніший мут корт у світі. Він передбачає моделювання вигаданого спору між країнами у Міжнародному Суді Справедливості – судовому органі Організації Об’єднаних Націй.

Команда наших студентів готувалася до цього виступу півроку. А самі змагання проходили у 2 етапи, тобто включали письмову та усну частини. У січні всі команди подали організаторам письмові роботи з боку позивача та відповідача, у яких виклали аргументацію своєї позиції. А 9-11 лютого у Києві відбулися усні раунди змагань. Наша команда поступилася місцем цьогорічним переможцям – команді Львівського національного університету ім. І. Франка, а також командам Київського національного університету ім. Т. Шевченка (Інститут Міжнародних Відносин), Українського Католицького Університету, Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Щороку теми змагань різняться. Цьогоріч, до прикладу, розглядались питання анулювання рішень міждержавних арбітражів, захоплення підводних човнів у територіальних водах прибережних країн, виготовлення та розповсюдження ядерної зброї та виправдання нападу на цивільне судно.

Комплексність та складність фабули змагань робить участь у них цікавою та захопливою, а також дозволяє студентам спробувати себе у найрізноманітніших сферах міжнародного права. Питання, які поставлені перед студентами, стоять невирішеними на порядку денному засідань Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй не перший рік, над ними працюють найкращі експерти галузі. Таким чином, беручи участь у турнірі Джессапа, студенти теж долучаються до творення права.

Цьогорічні змагання судили правники з різних країн, зокрема, України, Британії, Вірменії, Канади, Франції, Росії, Люксембургу, Казахстану, Польщі, Литви та Індії. Серед них були представники міжнародних юридичних фірм, університетів, міністерств, судових установ, Світової Організації Торгівлі, наукових установ.