VІ Всеукраїнська школа з фінансового права та банківського права

На базі юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича 2-3 грудня 2017 року відбулася VІ Всеукраїнська школа з фінансового права та банківського права, організована Чернівецьким осередком Ліги студентів АПУ. Школа стала унікальною можливістю пізнати фінансово-правову загалом та банківську сферу зокрема, відвідавши неперевершені лекції провідних юристів України.

Урочисто відкрив захід декан юридичного факультетуЧНУ ім. Ю.Федьковича Петро Пацурківський, який закликав учасників до активної життєвої позиції, поглиблення отриманих знань та постійного вдосконалення професійних навичок юриста.

Першою презентувала свою доповідь Наталія Чернівчан – заступник начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області, яка розповіла про податковий контроль, його організацію та типові порушення. Далі тему податкового контролю продовжив Нікіта Ларіонова, юрист практики податкових та митних спорів Arzinger, який з практичної точки зору висвітлив податковий контроль за трансфертним ціноутворенням в Україні (перевірки, відповідальність, судову практику). Наступний спікер заходу – Юрій Корнага, представник юридичної фірми Axon Partners, розповів про Fintech та криптовалюти і про те як іновації змінюють фінансовий ринок.

Цікавою та захоплюючою для учасників VI Всеукраїнської школи з фінансового та банківського права  була екскурсія Пам’яткою Всесвітньої архітектурної спадщини ЮНЕСКО – Резиденцією митрополитів Буковини і Далмації. Незабутньою вона стала для для тих, хто відвідав наше місто вперше. Збагатившись враженнями від побаченого, гості Школи готові були слухати Оксану Даскалюк – юриста однієї з провідних юридичних фірм України «Sayenko & Kharenko», яка розповіла про транзакції зі злиття й поглинання та валютний контроль. Катерина Жидецька, представник юридичної фірми «Салком», розкрила учасникам заходу питання проблем підсудності під час ліквідації банку. Після продуктивного робочого дня відбулася святкова вечірка.

Другий день Школи розпочав Петро Пацурківський, доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету ЧНУ ім. Ю.Федьковича, виступивши з темою «Правова природа інфляції», підкріпивши свою розповідь надзвичайно цікавою презентацією. Дмитро Полагнин, викладач факультету фінансів, підприємництва та обліку ЧНУ ім. Ю. Федьковича, розповів учасникам Школи про нові вимоги та шляхи мінімізації банківських ризиків. Наступним виступив  Євгеній Александрюк, керуючий відділенням «Ощадбанку» в м.Чернівці,висвітливши актуальні програми підтримки підприємництва від державних банків та надав практичні консультації щодо банківських послуг в Україні.

З надзвичайно цікавими темами виступили аспіранти кафедри публічного права ЧНУ ім. Ю. Федьковича Вікторія Рарицька, Павло Бартусяк та Олена Хандій. Спікери дали відповіді на  низку питань у сфері фінансового та банківського права, зокрема, визначили поняття податкового спору як гарантії захисту прав платників податків, розкрили правовий статус альтернативних грошей та висвітлили поняття податку з позиції Європейського суду з прав людини.

Чернівецький осередок висловлює подяку адвокатському об’єднанню «Софяк і партнери» за підтримку розвитку нашого осередку, адміністрації юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, зокрема кафедрі публічного права,та всім учасникам VI Всеукраїнської школи з фінансового та банківського права за активну участь та сприяння у проведенні заходу.