Дано старт співпраці між юридичним факультетом ЧНУ та Левітт Інститутом Міжнародного розвитку (США)

27 вересня 2017 року на юридичному факультеті розпочато реалізацію Меморандуму про взаєморозуміння між юридичним факультетом Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Левітт Інститутом Міжнародного розвитку (далі «TLI»), громадською некомерційною благодійною корпорацією штату Юта (США).

Сторони погодилися з тим, що їхні цілі полягають у наступному:

  1. Створення довірчого співробітництва та партнерства між TLI і юридичним факультетом Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
  2. Безперервне навчання студентів і викладачів юридичного факультету університету за темами, визначеними за взаємною згодою сторін, в тому числі юристів зі Сполучених Штатів Америки та інших країн, розроблених на основі загального права.
  3. Розробка та редагування довідників, матеріалів та інших публікацій, призначених для навчання та надання допомоги студентам і викладачам юридичного факультету університету.
  4. Включення курсу «Критичне мислення та адвокатура як фундамент вільного суспільства» в розклад та навчальний план юридичного факультету.

Сторони погодились, що сумлінно співпрацюватимуть у проведенні наступних заходів на основі річного плану спільної діяльності:

  1. Проведенню тренінгів для студентів і викладачів юридичного факультету університету.
  2. Організації курсу «Критичне мислення та адвокатура як фундамент вільного суспільства» впродовж усього навчального року.
  3. Організації тренінгів для юридичної клініки факультету протягом навчального року.
  4. Забезпечення проведення практики для найуспішніших студентів у США чи Канаді.

Перші дві лекції вищезазначеного курсу були прочитані відомим американським професійним юристом Робертом Бріґхемом (Robert Brigham). На них були присутніми майже 50 студентів різних курсів факультету. Це стало ще однією можливістю для студентів факультету реально позбутися синдрому периферійності та відчути особисто свою приналежність до тих студентських еліт, кому випадає здобувати майбутній фах за найкращими світовими методиками навчання та стати співучасником народження передової наукової думки.

Впродовж багатьох століть для студентів величезної більшості університетів світу фундаментальною проблемою була і залишається їх приналежність до периферійних університетів. Це не обминуло і студентів нашого університету. Зрозуміло, що периферійність в освіті та науці кардинально різниться від адміністративно-територіальної чи політичної периферійності. Столиці передових методик навчання та передової наукової думки дуже часто не співпадають з політичними столицями. Прикладів цьому безліч.

Впродовж останньої чверті століття відбулася ще до кінця неосмислена революція у способах одержання, поширення та переробки інформації, так звана інтернетреволюція. Вона одночасно є як однією з причин, так і одним із наслідків глобалізації світу. Інтернетреволюція уможливила віртуальну причетність кожного студента до освітніх та наукових столиць світу. Проте вона не замінила і ніколи не зможе замінити живого безпосереднього спілкування студентів периферійних вузів з творцями новітніх методик освіти та носіями найпередовішої наукової думки.

Вищезазначений навчальний курс, як і вся програма співробітництва юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та TLI уможливлюють цю безпосередність, а тому для студентів факультету вони є одним із реальних благ.

Принагідно задамося питанням: а що ж саме спонукало американця Роберта Бріґхема, як і чисельних інший його співвітчизників, професорів європейських університетів – людей дуже зайнятих своїми справами у власних країнах, докласти чималих зусиль, на певний час відірватися від своїх повсякденних справ та приїхати у наш університет, навчати студентів нашого юридичного факультету?

Можливо, та обставина, що Буковина, як колись зазначив відомий швейцарський професор Манфред Ребіндер, є зразком неповторного синтезу і моста правових культур народів Заходу та Сходу і вже цим цікава світові?

Чи те, що у нашому краї нині, як і у всій Україні, наживо здійснюється епохальний експеримент вітчизняного соціуму із самим собою по власному поверненню до своїх же одвічних цінностей, які ми уже традиційно іменуємо європейськими або західними?

Чи те й інше і багато ще чого разом?

Безсумнівно одне: так само, як українцям нині дуже цікаві та цінні надбання людської цивілізації разом, передусім Західної цивілізації, так і світу цікава та цінна Україна.

Побажаємо плідного співробітництва та партнерства юридичного факультету  університету і TLI в інтересах студентів-правників і їх викладачів.