Ластівки віщують весну… Перші ластівки весни не приносять…

Саме такі думки промайнули в голові, коли стала відомою інформація про остаточний дуже успішний результат участі у ІІ Національних судових дебатах з податкового права, що були ініційовані та проведені Асоціацією податкових радників України спільно з юридичною компанією TaxLink, обидвох команд кафедри публічного права юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича «Максимум» та «Парадигма». Розумну та красиву основу команд склали студентки 4 курсу денного відділення юридичного факультету: Галина Кульба, Наталя Матищак, Юлія Шклярук, Олеся Чура, Габріела Іринич, Ліліана Оксентій.

Усі відбіркові тури проводились за європейськими правилами, на основі повної закритості інформації про конкурсантів, щоб запобігти так укоріненим в українській традиції будь-яких конкурсів, в тім числі і студентських, суб’єктивним впливам. Саме це стало одним із вирішальних факторів, що наші обидві команди обійшли практично усіх іменитих та титулованих суперників і разом з обома командами юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка вийшли у фінал. Учасники змагань на відбірковому етапі готували позиції платників податків та фіскального органу у справі щодо конфлікту між фіскальною службою та некомерційним представництвом шведської компанії в Україні. Конкурсанти мали, зокрема, визначити ризики перекваліфікації представництва з некомерційним статусом у постійне представництво зі статусом платника податку на території України, а також проаналізувати особливості оподаткування доходів глави представництва – громадянина Швеції.

Не менш важливою складовою успіху наших команд стала цілеспрямована наполеглива робота наставників – викладачів кафедри публічного права доцентів Ігоря Бабіна, Дмитра Кості, асистентів Андрія Худика, Ірини Романюк, Павла Крайнього, Олени Савкіної на чолі із завідувачем кафедри Русланою Гаврилюк.

Проте чи не найголовнішою складовою цього успіху стало наполегливе навчання усіх учасниць змагань впродовж попередніх чотирьох років, чітке усвідомлення ними своєї професійної мрії.

У півфіналі конкурсанти мали можливість максимально відчути себе на місці сторін у справі, адже оцінювали їхні аргументи справжні експерти у сфері податкового права, в т.ч. судді адміністративної юрисдикції. Виставляли бали студентам та визначали переможців суддя Окружного адміністративного суду м. Києва Богдан Санін, керуючий партнер Міжнародного правового центру Eucon Ярослав Романчук, завідувач кафедри фінансового права КНУ ім. Т.Шевченка Надія Пришва, суддя Вищого адміністративного суду Наталія Блажівська, CEO TaxLink Віта Форсюк та юрист практики податкового права Arzinger Денис Сіюшов. В підсумку усі команди набрали дуже високі бали. Перше та друге місце з розривом у два балів між ними дісталося обидвом командам юридичного факультету Київського національного університету імені Т. Шевченка. Також із відривом у два бали від попереднього суперника нашим командам дісталося третє і четверте місце.

Приємним та корисним виявився і той факт, що всі учасники дебатів, у т.ч. і переможці, можуть пройти стажування у компаніях – TaxLink, Arzinger та  Eucon.

То яка із двох народних прикмет, наведених нами у заголовку цієї інформації, істинна?

Усім нам хочеться весни як незворотного початку перемін на краще, як утвердження справедливості і віри в неї та віри в себе.

Прекрасний виступ наших обидвох команд на ІІ Національних судових дебатах з податкового права посилює таку віру.

То ж щиро привітаємо наших студенток  Олесю Чуру, Габріелу Іринич, Ліліану Оксентій, Галину Кульба, Наталю Матищак, Юлію Шклярук із прекрасним виступом у вищезазначених змаганнях.