Денис Азаров: “Для ТЗНПК не буде встановлено порогу склав/не склав. Отже, всі цей тест пройшли (навіть ті, хто не дав жодної правильної відповіді).”

Декан Факультету правничих наук Національного університету “Києво-Могилянська академія” Денис Азаров поділився думками з приводу ТЗНПК – тесту загальної навчальної правничої компетенції, який складали претенденти в магістратуру (спеціальність право) в рамках іспиту, що проводився із використанням технології зоврнішнього незалежного оцінювання.

Наводимо повний текст посту Дениса Азарова на його сторінці у Facebook:

“ТЗНПК – тест загальної навчальної правничої компетенції. Можливо, саме цей тест багатьох турбує найбільше.

Пару годин тому фахова комісія визначила правильні відповіді на всі тестові завдання, тож я мав можливість вирішити всі завдання ТЗНПК та фахового тесту (відповіді з англійської встановлювали філологи). Їх вже оприлюднено на сайт МОН. Мені найбільше сподобалось завдання «про поліглотів» – студентів, які вивчають купу різних мов. А вам?

Основні питання зводяться до двох моментів: 1) кількості часу, відведеного на виконання завдань; 2) складності цих завдань.

1. Як пояснили фахівці з психометрії, тест дозволяє встановити не лише здатність до вирішення певних завдань, а й визначити здатність це робити в умовах обмеженого часу. Тобто, треба не просто дати максимальну кількість правильних відповідей, а й проявити здатність давати якомога більше правильних відповідей в умовах дефіциту часу.
2. Тести дійсно не прості. Я дуже здивуюся, якщо хтось дасть 100 % правильних відповідей. Але ж переможе не той, хто продемонструє стовідсоткову правильність, а той хто правильно відповість на більшу кількість завдань.
Напевно, ви побачили, що були питання різної складності, зокрема й такі, що на них важко не дати правильної відповіді. Незважаючи на це, для ТЗНПК не буде встановлено порогу склав/не склав. Отже, всі цей тест пройшли (навіть ті, хто не дав жодної правильної відповіді). Водночас, кількість балів природньо впливатиме на вступний рейтинг. У підсумку, більше шансів отримає той, хто має кращі інтелектуальні здібності. Як на мене, це справедливо.”