Студентський антикорупційний семінар у Чернівцях

9 квітня відбувся студентський антикорупційний семінар, організований Студентським антикорупційним бюро, за підтримки USAID, USETI, Американських рад з міжнародної освіти та Студентської ради Буковини. До участі були запрошені студентські активісти та члени студентських організацій, які цікавляться питанням протидії корупції в вищих навчальних закладах. Учасники мали змогу ознайомитися з інструментами боротьби з корупцією та сформувати регіональне відділення Студентського антикорупційного бюро.

Захід відбувся у приміщення юридичного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Спікером був Микита Андрєєв. Свою розмову розпочав із бази, якою повинен володіти кожен борець за справедливість. Сюди входить: Кримінальний кодекс України, закони України «Про запобігання корупції», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про доступ до публічної інформації», а також ЗУ «Про відкритість використання публічної інформації».

Не менш важливим було ознайомлення із Порталом публічних коштів (http://www.spending.gov.ua/). Перейшовши за цим посиланням, можна продивитися всі витрати, що проводила та чи інша організація.  Цікавим був виступ Ярослава Ланецького з питань академічної доброчесності та боротьби з плагіатом. Дану тему продовжив Конрад Тернер, Радник з питань преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Щодо питань протидії корупції в тендерних закупівлях та корупції в студентських гуртожитках доповідала Таміла Кошман. Вона свого часу провела власне розслідування в Сумському державному університеті щодо закупки туалетного паперу і мила більше, ніж на 130 тисяч гривень.

Наприкінці відбулося обрання регіонального координатора антикорупційного руху.  В кожній області Бюро залишає людину, із якою буде контактувати та допомагати в антикорупційній діяльності. Свою кандидатуру висунули 4 кандидати, які в декількох словах розказали про себе, про їхній досвід роботи, а також про свої плани роботи в даному напрямку. Перемогу здобула Воробець Христина, студентка – магістр юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича. Студентка очолила Студентське антикорупційне бюро у Чернівцях та активно розпочинає роботу в даному напрямку.