IV Всеукраїнська школа з фінансового права

31 жовтня – 1 листопада 2015 року відбулась Всеукраїнська школа з фінансового права на базі юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Захід організовано Чернівецьким осередком Ліги студентів Асоціації правників України спільно з кафедрою Публічного права юридичного факультету. Тематика школи охопила всі інститути фінансового права, тож учасники протягом двох днів мали можливість істотно поповнити свій багаж знань та збагатитися цінною інформацією, яку презентували їм кваліфіковані спікери. Під час сесій Школи обговорювались такі актуальні питання, як особливості розвитку та трансформації інститутів фінансового права після Революції Гідності в Україні; проблеми та перспективи розвитку податкового права України; актуальні питання митної політики в частині регулювання сплати обов’язкових платежів; природа валютного права. Важливим було те, що більшість лекцій, доповідей та обговорень із вказаної проблематики здійснювались в ключі нових, порівняно “нетрадиційних” для сучасної вітчизняної науки фінансового права, парадигмальних позиціях, заснованих  на антропоцентристському підході до розуміння природи фінансового права.

Протягом двох днів учасники прослухали багато різнопланових та широкоаспектних доповідей. Їх підготували і презентували учасникам: Представники кафедри публічного права юридичного факультету, Державної Податкової інспекції ДФС України, практикуючі юристи декількох правничих фірм.

Школу урочисто відкрив декан факультету, професор Петро Станіславович Пацурківський, який розпочав свій виступ з історії нашої Alma Mater. Почесний спікер звернув увагу на європейське походження нашого закладу та історію нашого міста в цілому, формування унікальних особистостей вчених-правників, що відбувалося у дусі західних стандартів та цінностей, полікультурній атмосфері Буковини. Завідувач кафедри публічного права Руслана Олександрівна Гаврилюк у своїй лекції розкрила основи концепції права людини на податки в контексті природного (а не позитивістського) праворозуміння. Такий людиноцентристський підхід до розуміння податків дуже приємно здивував і водночас зацікавив учасників.

Перший день Школи продовжили своїми виступами й інші викладачі кафедри публічного права, які акцентували увагу на ролі домінуючих європейських принципів та цінностей та перенесення такого досвіду на українські правові відносини. Наприклад, звучали питання антропоцентризму податкового права ЄС та його реалізації в рамках доктрини Європейського Суду Справедливості, а також правової природи ПДВ у податковому праві Європейського Співтовариства та шляхів імплементації відповідних положень в національне податкове законодавство України. Також у перший день заходу відбулися виступи представників Головного управління ДФС України в Чернівецькій області, які висвітлили не тільки теоретичні аспекти проблем фінансового права, але й роз’яснили реалії сьогоднішньої ситуації у фінансово-правовій сфері, навівши конкретні приклади із практики проведення податкових перевірок. Зацікавили учасників і теми про туристичний збір в системі місцевих податків і зборів України, а також трансформація правового регулювання митних платежів.

Другий день був не менш продуктивним та цікавим.  Переважно спікерами виступали асистенти кафедри публічного права. Порушувалися питання транспортних податків, інституту емісійного права, квазіфіскальної природи інфляції, бюджету територіальних громад, правової природи криптовалют, обмеження валютних прав громадян та правового регулювання податку на майно в Україні. Наступні виступи, а саме Світлани Мороз та Дмитра Мороза,  були пронизані доцільними та важливими практичними аспектами щодо адміністративного та судового оскарження рішень органів ДФС України та проведення перевірок суб’єктів господарювання  органами ДФС України.

Загалом на захід приїхали понад 60 учасників з дев’яти провідних університетів України. Ці вихідні промайнули в невимушеній атмосфері, разом з цікавими спікерами та зацікавленими студентами. Учасники побачили також, як обладнана кафедра кримінального права та криміналістики, а також криміналістична лабораторія, відвідали об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – Резиденцію буковинських митрополитів, теперішній центральний корпус Чернівецького національного університету.

Під час проведення школи фінансового права надійшла сумна звістка про смерть Лідії Костянтинівни Воронової, тому учасники одностайно вирішили присвятити захід світлій пам’яті видатної людини, талановитого викладача і фундатора науки фінансового права в Україні.

Презентації:

1

Legal Nature of the
VAT in EU Tax Law

2

Інститут емісійного права в
системі фінансового права

3

Трансформація правового регулювання митних платежів

4

Правова природа BITCOIN

5

Обмеження валютних прав громадян за законодавством України

6

Проведення перевірок суб’єктів господарювання органами ДФС України, практичний аспект

7

Туристичний збір в системі місцевих податків та зборів

8

Військовий збір патерналізм чи крок до побудови сильної армії

9

Бюджет територіальної громади як юридичної особи публічного права

10

Антропоцентризм податкового права ЄС – практика Європейського Суду Справедливості

11

Транспортний податок – порівняльно-правовий аналіз

12

Бюджет територіальної громади як юридичної особи публічного права

13

Квазіфіскальна природа інфляції

14

Домінуючі цінності у суспільстві як основоположний критерій виокремлення  інститутів фінансового права

15

Право людини на податки

Фотогаларея: